Vznik centra Úsměvu mámy: příběh Lucky Kočové

Autorka článku:
Lucie Hromádková 

Z fotky na webu pražského centra se usmívá sympatická žena, která objímá svou rozkošnou dceru. Zatím jsme se kvůli probíhající pandemii neviděly naživo, přesto se zdá, že máme hodně společného. Obě jsme si po porodu prošly psychickými obtížemi. Nejenže je Lucka Kočová překonala, ale dokonce vybudovala centrum Úsměvu mámy, které od června 2020 pomáhá ostatním ženám pečovat o křehkou psychiku v mateřství. Zeptala jsem se Lucky, jak zpětně vnímá toto náročné období a jaké má plány do budoucna...

„Těšila jsem se na mateřskou“

V těhotenství nic nenasvědčovalo tomu, že by mohly nastat psychické potíže. Lucka se cítila „normálně“, netrápily ji žádné psychické výkyvy. Miminko mělo přijít do stabilní rodiny a všichni se na něj moc těšili. Před nástupem na mateřskou dovolenou Lucka budovala slibnou kariéru, pracovala jako analytička v softwarové firmě, ale na dobu po narození dítěte si nedělala žádné velké plány. Těšila se, že si od práce odpočine a časem se pracovně posune trochu jiným směrem. Chtěla se věnovat něčemu, co by jí dávalo větší smysl, ale konkrétní představu zatím neměla.

„Skončila jsem na uzavřeném oddělení psychiatrie“

Porod proběhl bez problémů plánovaným císařským řezem. Už v porodnici přišly první známky toho, že něco není úplně v pořádku, ale Lucka si myslela, že se doma uklidní a všechno se zlepší. Jenže to bylo právě naopak. Nemohla spát, měla úzkosti, nedokázala se postarat o syna a jen zmateně pobíhala po bytě. Svou zkušenost popsala v jednom z květnových příběhů.

„Chtěla jsem vybudovat oázu klidu“

Když se Lucce ulevilo, uvědomila si, že by v České republice mělo vzniknout místo pro ženy, které v mateřství prožívají něco podobného jako to, co potkalo ji. Místo, kde maminka dočerpá síly a zároveň bude postaráno o její dítě. Ačkoliv sama měla s hospitalizací v šestinedělí relativně dobrou zkušenost, uvědomila si, že ne všude je možnost zabezpečit klidné prostředí, které čerstvou maminku nebude dál stresovat. Začala přemýšlet, jak téma poporodní deprese, úzkostí a celkově psychiky v mateřství otevřít. Spojila své síly s Veronikou Kubrichtovou, která si sama prošla urputnými poporodními úzkostmi. Veronika v té době už založila a vedla organizaci Úsměv mámy. Postupně se přidávaly další ženy, organizovaly stále více aktivit, až dospěly k tomu, že je potřeba mít i vlastní fyzické prostory.

„Trvalo 3 roky, než centrum otevřelo své brány“

Prvotní nápad přišel v roce 2018 a celý tým začal společnými silami centrum budovat. Zásadní roli hrálo, že Veronika Kubrichtová sepsala na rozjezd centra EU projekt, který vyšel. V říjnu 2019 Lucka začala shánět prostory. Nebylo to ale vůbec jednoduché. „Původně jsme měly zájem o finančně zvýhodněný pronájem od některé z městských částí, ale nedařilo se nám k žádnému proboxovat. Když už to vypadalo nadějně, zjistily jsme, že prostory jsou v nevyhovujícím stavu a jejich rekonstrukci si nemůžeme dovolit,“ popisuje Lucka. Ačkoliv hledání prostor bylo vyčerpávající, nikdy svého rozhodnutí nelitovala. V dubnu 2020 mělo centrum konečně otevřít.

„Centrum pomáhá i v době Covidu“

Otevření centra nakonec ještě o měsíc zdržela vyšší síla v podobě koronaviru. Lucku ale už nemohlo nic zastavit a všechny aktivity překlopila do online prostředí. Nová doba přinesla nové výzvy i v podobě organizace práce. Šestiletý syn a čtyřletá dcera zůstávají doma, protože školky jsou zavřené. Práce s dětmi za zády přináší frustraci a pocit, že se člověk nevěnuje ničemu pořádně, ale je to jen dočasná situace. „Jsem vděčná, když mám na práci klid,“ usmívá se Lucka.

V současné době se maminky obracejí na centrum s různorodými obtížemi. Mohou se sejít s peer konzultantkou, což je žena, která sama zažila něco podobného, nebo se objednat k psycholožce, která se zaměřuje přímo na psychiku v mateřství. Setkávat se mohou také maminky navzájem. „Nejsem schopná říct, kolika maminkám pomohlo přímo to, že se obrátily na naše centrum. Často se dozvídáme, že maminkám třeba pomohlo jen přečíst si informace, příběhy, zjistit, že v tom nejsou samy. Těžko se to počítá,“ popisuje Lucka.

„Podporujeme screening u těhotných a čerstvých maminek“

Každopádně se o tématu více mluví i díky fungování centra. Psychické obtíže se v mateřství nevyhýbají ani známým osobnostem. Svou zkušenost má i zpěvačka Iva Frühlingová, která v dubnu navštívila centrum a natočila upoutávku pro Úsměv mámy na sociální síť Tik Tok. „Centrum bychom rádi udrželi i nadále, přestože není jednoduché shánět v současné době finance, mimo jiné proto, že platíme tržní nájem,“ vysvětluje Lucka Kočová a dodává, že brzy proběhne crowdfundingová kampaň právě na podporu centra. Další projekty jsou také v řešení. Momentálně spolupracujeme s Národním Ústavem duševního zdraví na  projektu screeningu psychosociálního stresu v těhotenství a po porodu.

Ačkoliv Lucka ví, že po porodu rozhodně nemusí přijít jen duhy a jednorožci, je zpětně za zkušenost s obtížemi po narození prvního dítěte vděčná. „Posilnilo mě to. Zjistila jsem, jak velkou mám podporu v okolí. Díky této zkušenosti jsem se dostala k Úsměvu mámy, skvělým lidem a práci, která mě baví, což by se jinak nestalo,“ uzavírá Lucka.

Na úplný závěr jsem se na odlehčení Lucky zeptala, jaké město by chtěla být a proč. Tady je její odpověď: „Asi Vídeň – pro mě město, kde je všechno, od zeleně po kulturu, je tradiční a bohémská zároveň, velká i malá. Často jsem tam jezdila za kamarádkou, která tam studovala, tak na ni vzpomínám s nostalgií bezstarostnosti studentských let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Theme: Overlay by Kaira Úsměv mámy 2020